בהפעלה שבראש הפרק אפשר לראות את הסיסים (המוריגים) שבדופנות המעי הדק ואת הסיסונים שבתאים הסופגים של המעי.

מה חשיבותם של מיליוני הסיסים והסיסונים שבמעי הדק? - עיקר הספיגה של חומרי המזון מחלל המעי אל זרם הדם ואל הלימפה (ומשם אל תאי הגוף) מתרחשת דרך התאים הסופגים של המעי הדק. ככל ששטח הפנים של האזור הסופג במעי הדק גדול יותר, כך שטח המגע גדול יותר בין המזון המעוכל במעי לבין התאים הסופגים, ויעילות הספיגה של המזון המעוכל עולה. אם כן, חשיבותם של הסיסים ושל הסיסונים היא בכך שהם מגדילים את שטח הפנים של המעי הדק - אזור הספיגה של המזון מן המעי הדק.

כדאי לדעת: אמנם אורכו של המעי הדק באדם הוא 7 עד 9 מטרים, וקוטרו כ- 3 ס"מ בלבד, אך כל אזור הספיגה שלו מכוסה במיליוני סיסים וסיסונים. התוצאה: שטח הפנים הסופג של המעי שווה לשטחו של מגרש טניס - כ- 250 מטרים רבועים!!!




מיצי העיכול שבפה, בקיבה ובמעי, מפרקים את חומרי המזון ליחידות המבנה המרכיבות אותם. בתוך חלל המעי, הפחמימות מתפרקות לדו-סוכרים ובהמשך גם לחד-סוכרים. מולקולות החלבונים מתפרקות למִקטעים קצרים (פפטידים) ובהמשך גם לחומצות אמיניות.

תוצרי הפירוק של הפחמימות ושל החלבונים עוברים מחלל המעי אל תוך התאים הסופגים ומשם אל תוך כלי הדם, העוטפים את המעי מבחוץ ומסתעפים בתוך הסיסים שבמעי. זרם הדם נושא אותם אל כל תאי הגוף.


באיור: ספיגה של חד-סוכר ושל חומצה אמינית, מחלל המעי אל תא סופג, ואל זרם הדם.



תהליך עיכול השומנים וספיגתם מורכב יותר מהעיכול ומהספיגה של הפחמימות ושל החלבונים. הסיבה לכך היא שהשומנים אינם מסיסים במים, ולכן מיצי העיכול אינם יכולים לפרק אותם ביעילות. כדי שמיצי העיכול יוכלו לפרק את השומנים, דרוש חומר נוסף. בשלב הראשון השומנים נשארים בתוך המעי כטיפות שומן כדוריות.

העזרה מגיעה ממיץ המרה שנוצר בכבד ומופרש אל המעי. למיץ המרה תפקיד חיוני בעיכול השומנים: הוא גורם לטיפות השומן להיפרד לטיפות זעירות (תחליב). רק במצב זה מיצי העיכול יכולים לפרק את השומנים ליחידות המבנה המרכיבות אותם - החומצות השומניות. אך בזה לא תם התפקיד של מיץ המרה: הוא מסייע גם לחומצות השומניות לחדור אל תוך התאים הסופגים של המעי.

החומצות השומניות שהגיעו אל תוך תאים הסופגים של המעי, נכלאות בתוך בועיות מיוחדות. בועיות אלה מאפשרות להן לעבור אל צינורות הלימפה שמקיפים את המעי. נוזלי הלימפה, המכילים את החומצות השומניות, מתנקזים אל זרם הדם, וכך גם החומצות השומניות יכולות להגיע אל תאי הגוף, יחד עם שאר תוצרי המזון המפורקים.


באיור: ספיגה של חומצה שומנית, מחלל המעי אל תא סופג, ואל נוזל הלימפה.



1. התאימו (בגרירה) כל איור אל התיאור המתאים לו.
תוכלו לשנות את תשובותיכם שוב ושוב.



2. אחד התפקידים של מיץ המרה להפריד את טיפות השומן לטיפות זעירות מאוד.
כיצד העיקרון: הגדלה של שטח הפנים מייעלת את תהליך העיכול, מתקיים גם במקרה זה?
רמז: חשבו על שטח הפנים של טיפה אחת גדולה בהשוואה לשטח הפנים של כל הטיפות הקטנות שנוצרו ממנה.